בעסקים רבים בישראל מתקיים מצב של ניהול לא טוב ולא נכון של הפן הכלכלי, בעיה הנובעת בין היתר מהיעדר הבנה מספקת ומקוצר בזמן. במצב עניינים זה אין התייחסות הולמת לבעיות הפוגמות ברווחיות העסק, קיים בזבוז מיותר של כספים, ומעל הכל – אין סדר ובקרה כלכלית המאפשרים התנהלות מקצועית ונכונה בשוטף ובצרכים נקודתיים. ניהול כלכלי לעסק עם יועץ חיצוני מהווה פתרון נוח ואידיאלי לסוגיה זו, המאפשרת לדעת בדיוק היכן העסק עומד, לזהות ולקבל פתרונות נאותים לצרכים ובעיות, ולנוע אל היעדים באופן עקבי ורווחי.
מי מספק ניהול כלכלי לעסקים
בניגוד לחברות גדולות, שאצלן אנשי הפיננסים מהווים חלק בלתי נפרד ממעגל מתווי המדיניות ומקבלי ההחלטות, בעסקים וחברות פחות גדולים אין מעסיקים לרוב מומחה כלכלי או מנהל כספים. עבור עסקים כאלו המענה ניתן על ידי יועצים בעלי השכלה כלכלית אקדמית נרחבת, למשל מתחומי מנהל עסקים, פיננסים וכיוצא בזאת. כמו כן, מכיוון שמדובר בייעוץ וניהול הנוגע להיבטים רבים של פעילות העסק, החל בתמחור מוצרים, דרך הלוואות ועד לבניית התקציב, יועצים אלו חייבים להיות בעלי רקע עשיר בעולם העסקים. הרקע מגיע מניהול עסקים בשטח ומייעוץ לעסקים מתחומים שונים, כולל מתחום הפעילות של הלקוח.
ניהול כלכלי לעסק- מה זה אומר?
כאמור, ניהול כלכלי לעסק מיועד לתת פתרונות לכל סוגיה כלכלית שעימה העסק מתמודד, וזאת בכל שלב בחייו החל מתקופת ההקמה, דרך תקופות של דשדוש ואף משבר פיננסי, ועד לתקופות של התרחבות וביצוע צעדים של צמיחה ושינויים נוספים. בין היתר הניהול נוגע אל תמחור המוצרים והשירותים, צרכי האשראי של העסק, בניית התקציב, בנייה של דוחות רווח והפסד, ניהול תזרים המזומנים, בדיקת רווחיות של מוצרים ושירותים קיימים, בדיקת רווחיות של פרויקטים עתידיים, וכן הלאה. למעשה, הניהול הכלכלי מתייחס אל כל החלטה עסקית הדורשת בדיקה כלכלית ומערבת היבטים פיננסיים, או במילים אחרות – כמעט כל נדבך בפעילותו של העסק.
מדובר בשירות חיוני ונחוץ לעסקים מכל מגזרי המשק, אשר בהחלט יכול להביא לשינוי חיובי, ניכר ומהיר ברווחיות. זאת מכיוון שמדובר בבעל מקצוע מנוסה ביותר, בניגוד לבעל העסק שלא תמיד מחזיק בידע כלכלי הולם, או שאין לו את הזמן לעסוק בניהול הפיננסי של העסק. באמצעותו ניתן לקבל תמונה מלאה, אובייקטיבית ומהימנה של הנכסים, נקודות הכוח ונקודות התורפה הפיננסיות ולפעול לתיקון באופן נכון ומקצועי. לשם כך על היועץ הכלכלי לצלול את הקרביים הפיננסיים של העסק, לרבות דוחות רווח והפסד של רואה החשבון והוצאת דוחות משלו במידת הצורך, מצב התזרים, הוצאות הייצור והתפעול, בדיקה של מוצרים ופרויקטים ספציפיים, משכורות והיקפי משרות, מערך הגבייה בעסק וכיוצא בזאת.
בניית וניהול התקציב – דוגמא
על מנת לסבר את האוזן נביא לדוגמא את הנושא של בניית וניהול התקציב. ראשית, חשוב שכל עסק יפעל עם תקציב עסקי, המהווה יסוד להתנהלות כלכלית נכונה ברמה האסטרטגית והשוטפת כאחת. באמצעות התקציב ניתן ליישם שינויים ולפעול לפיתוח עסקי באופן מתוכנן, ללא הסתמכות על יד המקרה ועם תוכנית ברורה המייעלת את הביצועים ביחס לשנה הקודמת. למעשה, תקציב הוא תוכנית עבודה עבור השנה הבאה, המוצג בפורמט של דו"ח הכנסות והוצאות משוערות. היועץ הכלכלי בונה את התקציב בסוף השנה ולקראת השנה החדשה, וזאת בהסתמך על תחזית הגידול, הנחות העבודה ודוחות כספיים שונים.
יש להבין כי עסק שאינו מנהל תקציב מגלה בעיות רק אחרי שהן גדלות ומחמירות, אולם השוואה חודשית של התוצאה בפועל אל התכנון מאפשרת לזהות בעיות בעודן קטנות ולתקן אותן בזמן אמת. כאשר משווים את התקציב החודשי המתוכנן אל דו"ח רווח והפסד בפועל אפשר לראות אם קיימים פערים, לחקור מדוע הם נוצרו ומכאן לגזור מסקנות לעתיד הקרוב ולבצע תיקונים נדרשים, למשל להקטין הוצאות גבוהות מהצפי או בגלל שההכנסות היו פחות מהצפוי, ובכך לסיים את השנה ברווחיות.
מעבר לכך, ניהול כלכלי לעסק עם בעל מקצוע חיצוני ועם תקציב מסודר, מאפשר שלא לעבוד באופן אינסטינקטיבי לפי תחושות בטן, אלא בצורה שקולה ומתוכננת – מבלי להתפתות למהלכים ולעסקאות שמעבר ליכולות התקציב. הדבר לא רק מונע התחייבויות גבוהות מהאפשרי, אלא גם מביא לא פעם להגדלת יכולת המיקוח של העסק הפועל תחת מגבלה תקציבית ברורה. ולא פחות חשוב מכך, תקציב שבנוי ומנוהל נכון מאפשר לדעת בדיוק כמה כסף העסק מוציא ומכניס בכל חודש, נותן שקט וביטחון, מאפשר לתכנן מהלכים מראש ולקבל החלטות אסטרטגיות נבונות.
דוגמא נוספת – ניהול תזרים מזומנים
ניהול כלכלי בעסק עוסק גם בכל הקשור לתזרים המזומנים, המספק מידע שאין בדוחות אחרים על מצב העסק. למעשה התזרים מראה על מצב ההתחייבויות ומצב החשבון של העסק, ומכאן את כמות הנכסים הנזילים שעומד לרשותו. ללא ניהול תזרים, או עם מעט נכסים נזילים, העסק מצוי בסיכון גבוה ללקיחת הלוואות שלא לצרכי צמיחה, לחריגות ממסגרת האשראי ולמסלול של חובות הולכים וגדלים. לעומת זאת, שמירה על תזרים מזומנים חופשי נותנת לבעל העסק שקט נפשי, ויכולת לתכנון הפעילות העסקית קדימה בין אם מדובר בתכנון המלאי, תשלומי מס, עלויות תפעול וכדומה – באופן שמקטין הוצאות מס ואינו דורש לקיחת הלוואות והתחייבויות.
בעל מקצוע המספק ניהול כלכלי לעסק בונה את דוח התזרים, המאפשר לראות את יתרת הבנק בכל יום ולמספר חודשים קדימה. בצורה זו מתגברים על בעיה מרכזית של עסקים, שהינה הערכה נמוכה מדי של הוצאות והערכה גבוהה מדי של הכנסות. מדובר בכלי המחייב את בעלי העסק להתמודד בזמן אמת עם המציאות, ולכן מאפשר הסתגלות טובה יותר לשינויים נדרשים. כמו כן, הוא מדרבן לתיקן בעיות באמצעות צעדים שונים, כגון התייעלות בהוצאות, הגדלת המכירות, דגש על גבייה וכדומה.
לקביעת פגישת ייעוץ כלכלי ללא עלות וללא התחייבות פנו אלינו עכשיו בהודעה, טלפון או ווטס אפ