כידוע, ניהול משרד רואי חשבון מצליח ומבוסס אינו עניין של מה בכך. מדובר בתחום שהתחרות בו לא פשוטה – הן מצד בעלי המשרדים הקטנים שנאבקים על לקוחות, והן מצד משרדים גדולים יותר שנאבקים על עובדים חדשים. לכך מצטרפות תמורות במשק ובענף, כגון פיתוחים טכנולוגיים המשנים את העבודה, וכך יוצא שרואה חשבון המעוניין לנהל עסק רווחי שאף הולך וגדל – צריך להתמודד עם שורה של אתגרים. בנקודה הזאת נכנס לתמונה ייעוץ עסקי, אשר מטרתו היא להביא להגדלת הרווחיות, ליעילות ואף להגדלת המחזור, בתהליך שאינו צריך להיות ממושך וניכר בתוצאות משמעותיות.
רואה חשבון – אתגרים להצלחה
כאמור, רואי חשבון צריכים להתמודד כיום עם מספר אתגרים מורכבים. מצד אחד, הירידה המתמדת בביקוש ללימודי המקצוע, הביאה למחסור אמיתי בענף, ולפיכך משרד המעוניין להתרחב או לשפר את שירותיו ומחפש סטודנטים להתמחות, חייב לחשוב באופן יצירתי ולהציע למשל תוספת לשכר ההתחלתי, הענקה של מלגות, אפשרות לעבודה מהבית, ועוד פיתויים נוספים – ועדיין לעשות זאת תוך שמירה על הרווחיות.
מאידך, הבשורות הטובות הן שהגידול המתמיד במספר העסקים, ביחד עם הגידול באוכלוסיה, המצטרף אל הירידה בהיצע, הופך את היכולת להגיע ללקוחות לטובה יותר. ועדיין, כמו בתחומים רבים אחרים, גם כאן משרד קטן או רואה חשבון המעוניין לצאת לדרך עצמאית, ימצא כי הלקוחות אינם נוהרים אליו. על פי רוב, הם נעים בהתאם להיכרות והמלצות שעוברות מפה לאוזן, ולכן נדרשים צעדים משמעותיים להבדיל מהתנהלות פאסיבית.
בתוך כך, אל השוק נכנסים פיתוחים טכנולוגיים חדשות לבקרים, המשלבים תוכנות שמאפשרות לייעל את עבודת רואה החשבון, ויכולות להוריד חלק נכבד מהנטל, כגון מערכות לחתימה דיגיטלית על מסמכים, מערכות המאפשרות להעביר מילוי פרטי משכורות אל המעסיק, וכדומה. לפיכך, רואה החשבון צריך להיות עם היד על הדופק לגבי מערכות מתקדמות, אשר יותר ויותר לקוחות מצפים כי ייעשה שימוש בהן, המקל על ההתנהלות מול המשרד.
מלבד זאת, רואה החשבון צריך לקחת החלטות משמעותיות מעת לעת. לדוגמא, האם כדאי לייצר שיתוף פעולה עם משרדי הנהלת חשבונות שבראשם יועצי מס או מנהלי חשבונות, הזקוקים לשירותיו של רואה חשבון, ליצור קשרים ולשפר מוניטין. האם כדאי לעבור קורסים מעמיקים יותר בתחומים ספציפיים, האם הגיע הזמן לשנות את התמחור ובכמה, האם לגייס עוד עובד/ים למשרד ומה המשמעות הכלכלית של מהלך זה, האם דווקא לצמצם משרות, האם נכון יהיה לנהל את המשרד מהבית או ממקום מושכר על כל המשמע מכך, האם להשקיע יותר בשיווק והיכן, וכן הלאה.
כל זאת, כמובן, לצד ההתנהלות השוטפת של המשרד, הקשרים עם הלקוחות, בניית הדוחות, הקלדת הנתונים, ניהול העובדים, ועוד. למעשה, העומס בשוטף אינו מאפשר תמיד את העצירה הנדרשת כדי לקבל פרספקטיבה על מה שקורה בעסק, לבדוק היכן קיימות נקודות חולשה ובעיות, להחליט לאן מתקדמים מכאן בצורה ברורה וסדורה, לגבש צעדים ולעשות זאת באופן ריאלי, מקצועי ואובייקטיבי. כאן בדיוק נכנס לתמונה ייעוץ עסקי המסייע לתת תשובות לכל השאלות והסוגיות שתוארו לעיל, ועוד רבות אחרות, ומטרתו להצעיד את העסק לרווחיות טובה יותר ואף להגדלת המחזור.
כיצד בנוי ייעוץ עסקי לרואה חשבון
ייעוץ עסקי לרואה חשבון מתחיל בסקירה מעמיקה של כל היבטי העסק, כגון העובדים והמשכורות, שורת הרווח, הלקוחות, שיתופי הפעולה העסקיים, המתחרים הישירים והעקיפים, התמחור, המוניטין, תחום השיווק והפרסום וכן הלאה. לאור הסקירה הזאת יוכל היועץ העסקי לספק תמונה מקצועית ונרחבת, שהיא לא פעם חדשה עבור בעל העסק, הסוקרת בין היתר את הנכסים וההזדמנויות, את הבעיות והחולשות, ומלווה גם בהמלצות ותובנות לגבי הטעון שיפור. כל הנתונים שנמצאו, המסקנות וההמלצות, נמזגים בשלב הבא לתוך תוכנית עסקית שתלווה את העסק לשנה או השנתיים הבאות. הנה מספר תחומים שבהם יכול הייעוץ העסקי לסייע:
- תמחור – רואי חשבון הם כמובן אנשי כספים, ולכן מופתעים כשהיועץ העסקי מגלה שהתמחור שלהם אינו בנוי נכון ונמוך מהאפשרי. בדרך כלל, התמחור הקיים מבוסס בעיקר על השוואה למחירים המקובלים בענף ביחס לתחומי הפעילות, לוותק ולמוניטין, ובכך נשמטים מספר היבטים חשובים, כגון כלל העלויות של אספקת השירות, שאיפות הרווח האישיות, ועוד. יועץ עסקי המגלה שהתמחור לפי פרויקטים/שעות אינו נכון ומיטבי, יבצע באופן חד פעמי תמחור מחודש המביא בחשבון את כלל הפרמטרים – לרבות השפעת תמחור גבוה או נמוך יותר על מעגל הלקוחות הקיים ועל האטרקטיביות עבור לקוחות חדשים.
- שיתופי פעולה עסקיים – רבים ממשרדי רואי החשבון אינם מנצלים בצורה מיטבית את מגוון האפשרויות לשיתופי פעולה, שיכולים היו להגדיל משמעותית את מעגל הלקוחות. כאמור, שיתופי הפעולה יכולים להתקיים עם משרדי הנהלת חשבונות, עם פאמילי אופיס וסוכנויות ביטוח, עם עורכי דין ועוד, ובזמן שהפוטנציאל ללקוחות חדשים גדול הרי שההשקעה הכספית הינה אפסית, וגם השקעת הזמן בבניית הקשרים איננה משמעותית מאוד. לפיכך, היועץ העסקי יוכל להצביע על שיתופי פעולה אפשריים ומיטביים, לעזור בהתגברות על חסמים אישיים הקיימים בנושא, לסייע בניסוח ההצעות העסקיות, ועוד.
- ערך מוסף ללקוח – כאמור, בתחום ראיית החשבון חלק בלתי מבוטל מהלקוחות מגיעים מהמלצות העוברות מפה לאוזן. לכן, בראש ובראשונה יש לשים דגש על חוויית הלקוח והערך המוסף שניתן לו, הן על מנת לשמור אותו נאמן לעסק, והן כדי להגדיל את הסיכוי להמלצות המגיעות בצורה אורגנית. על כן, היועץ העסקי מסייע לבחון היכן ובמה ניתן לשפר את הערך המוסף ללקוחות, בין אם בהכשרה מקצועית, בתמחור יותר נוח, בשדרוג וייעול ההתנהלות מול המשרד, ועוד.
- בידול ומיתוג – באותו הקשר, היועץ העסקי מסייע לפצח את הבידול של העסק, משימה לא פשוטה בתחום בו מרבית העוסקים מציעים פחות או יותר את אותו הדבר. ובדיוק מסיבה זו יש לבחון בצורה מעמיקה את ייחודיות שירותי העסק ואנשיו, ולבחור את הנקודות שמתחברות ויוצרות סיפור שונה וייחודי, הגורם ללקוח להבין שזוהי הבחירה הטובה ביותר עבורו.
- התייעלות בזמן ובהוצאות – כמו בתחומים רבים אחרים, גם במשרדי ראיית חשבון מתקבעת עם הזמן התנהלות אוטומטית, שאולי נותנת שגרה וביטחון אך איננה בהכרח יעילה. על כן, היועץ העסקי יסקור גם את ההתנהלות השוטפת של המשרד, בעיקר אם מועסקים בו אנשים נוספים, ויבחן למשל האם המשרות והיקפיהן מצדיקות את עצמן, האם כדאי להעביר שירותים מסוימים למיקור חוץ, האם יש לקוחות פחות רווחיים מאחרים ולפיכך יש לשקול לוותר עליהם, האם יש שירותים פחות רווחיים מאחרים ועל מה לשים את הדגש, וכדומה.
- כישורים אישיים – באותו הקשר, היועץ העסקי מביא עימו ארגז כלים ניהולי עשיר, המבוסס על ניסיון רב שנים. במידת הצורך, יוקנו לרואה החשבון כלים ניהוליים שישפרו את ההתנהלות השוטפת, למשל ניהול הזמן העצמי, ניהול עובדים, וכן כישורי שיווק עצמיים וסגירה של "מכירת" שירות ללקוח מבלי לפספס הזדמנויות.
- שיווק ופרסום – היועץ העסקי סוקר את ערוצי השיווק והפרסום שעליהם מתבסס כיום רואה החשבון, והאם הם באמת אפקטיביים ומצדיקים את הכספים המושקעים בהם. במידת הצורך, היועץ העסקי מכוון לאפיקים יותר נכונים ומשתלמים, בין אם דרך הרשתות החברתיות, אתר אינטרנט, קידום ממומן וכדומה, וזאת לצד השתתפות בקבוצות נט וורקינג ואפשרויות נוספות. בנוסף, היועץ העסקי יוכל להפנות את רואה החשבון למומחים בתחומי השיווק הדיגיטלי שיש מאחוריהם ניסיון רב והצלחות מוכחות.
תוכנית עסקית לרואה חשבון
כאמור, לאחר שהיועץ העסקי מבצע סקירה מעמיקה של כלל היבטי הפעילות, ובד בבד עם הקניית הכלים העסקיים, נבנית תוכנית עסקית שתלווה את המשרד לשנה או השנתיים הבאות. התוכנית העסקית מגדירה יעדים ברורים וצעדים ישימים וריאליים המובילים בהדרגה ובבטחה להשגתם, בין אם הרחבת או שינוי קהלי היעד, שינויים בתמחור השעות ומרכיבי השירות, שינויים באפיקי השיווק וכדומה.
המטרה של תוכנית עסקית לרואה חשבון, כמו גם של הייעוץ העסקי, היא להגדיל את הרווחיות ואף את המחזור. היא עושה זאת בצורה סדורה המפרטת את הצעדים והשינויים המתבקשים, ועימה רואה החשבון יודע בדיוק היכן הוא נמצא, להיכן הוא מכוון בשנה עד השנתיים הקרובות, ומה עליו לעשות כדי להגיע לשם. זוהי תוכנית עבודה מקצועית שמיושמת בהתמדה, בעוד היועץ העסקי ממשיך ללוות, מנטר את התוצאות בפועל מול הצפי בתוכנית העסקית, ממליץ על שינויים נדרשים ותומך בקבלת החלטות.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.