על אף שהחקלאות עדיין מהווה חלק מהאתוס הישראלי, אין ספק כי מדובר בענף העומד בפני אתגרים משמעותיים מזה שנים, ולא פעם אף נקלע למשבר. אכן, ניהול עסק חקלאי מצליח ורווחי מכל סדר גודל, החל בחקלאי הקטן ועד להתארגנויות גדולות, אינו עניין של מה בכך. ייעוץ עסקי לחקלאים הניתן על ידי יועץ עסקי מיומן ומנוסה עשוי בהחלט להביא לשיפור הרווחיות ולהגדלת המחזור, להתייעלות והשגת יעדים חדשים.
מהם האתגרים של ניהול עסק חקלאי?
חקלאי ישראלי ממוצע נדרש לקבל החלטות משמעותיות כמעט על בסיס יומיומי. בין היתר, עליו להחליט על העסקת עובדים בתנאי שכר המצדיקים את הפעילות, כשלרוב מדובר בעובדים זרים. עליו גם לקבוע תמחור נכון של מוצרי השדה, החממה או המטע על מנת שתהיה הצדקה כלכלית לעסק, ולעומת זאת להתמודד מול תנאי רשתות השיווק שגוזרות קופה נאה אך שואפות להבטיח מחירים נמוכים לצרכנים. בנוסף, עליו להיערך נכון לקראת העונתיות המאפיינת את הענף כולו, לרבות ניצול נכון של עונות חזקות ושמירה על תזרים לעונות חלשות. הוא גם צריך להתמודד עם דרישות משרד החקלאות והגנת הסביבה, לעמוד בסוגיות של הדברה והיגיינה, להתמודד עם מחירי יבואנים, להחליט לגבי הכנסת חומרי דישון והדברה חדשים, ועוד.
לכך מצטרפות החלטות הנוגעות לרכישות מיכון וציוד, התייעלות ואוטומציה, שיווק נכון ואקטיבי, שיפור הסכמים מול רשתות משווקות, הסתייעות בתמיכה ממשלתית ובגורמים בנקאיים וחוץ בנקאיים, ובכלל להתמודד עם השינויים המתרחשים בכל עת ברמה המקומית והגלובאלית. וכל זאת, עוד לפני שהזכרנו את העבודה השוטפת הנמשכת מבוקר עד ערב, על כל המלאכות הפיזיות וניהול העובדים.
הצורך בקבלת ייעוץ עסקי לחקלאים
החקלאי חי ונושם את מלאכתו ובוודאי מחזיק בידע מעמיק בתחום פעילותו, אולם ברור כי הדבר אינו מסתכם בעבודת השדה. בשורה התחתונה, חקלאות היא עסק לכל דבר שאותו יש לנהל מתוך הבנה ובקיאות בהיבטים פיננסיים, שיווקיים ונוספים, אך כישורים אלו אינם מנת חלקו של כל אדם. בנוסף, לאור העומס השוטף ברמה היומית, היבטים ניהוליים רבים שצריכים היו לקבל התייחסות הולמת – נדחקים לפינה. למעשה, בעסקי חקלאות רבים קיימת אי הבנה באשר למצב הפיננסי האמיתי, אין עצירות לצורך קבלת תמונה שלמה ותכנון לטווח הארוך, ומכאן קצרה הדרך אל קבלת החלטות שגויות, בזבוז מיותר של כספים ושעות עבודה, רווחיות נמוכה ואפילו משבר. מצד שני, אלו בדיוק המשימות שבהן יועץ עסקי מימון יכול לסייע בהן, וזאת עם תהליך עומק המתייחס לכלל ההיבטים של העסק.
איך עובד ייעוץ עסקי לחקלאים
ייעוץ עסקי לחקלאים עשוי להינתן בשלבים שונים, החל בהקמת מיזם או פרויקט חדש, דרך תקופות של האטה או משבר, תקופות טובות שרוצים לנצל לצורך התרחבות, בעת כניסה אל מוצרים ושווקים חדשים, ובכלל – הייעוץ חיוני לכל עסק חקלאי באשר הוא פעם בשנה או שנתיים בשביל לייצר ארגון ובסיס להתנהלות נכונה ארוכת טווח. התהליך עצמו בנוי מכמה שלבים סדורים ומבוסס על שיתוף פעולה הדוק בין היועץ העסקי לבעלי העסק. בשלב הראשון מבצע היועץ העסקי מחקר ולימוד מעמיק של העסק, שלאחריו הוא מספק תמונה מקצועית, אובייקטיבית ומקיפה באשר לנקודות הכוח והתורפה, כאשר לא פעם זוהי תמונה שונה מזו שמצטיירת כעת בעיני בעל העסק.
על מנת לעשות זאת בודק היועץ העסקי את הדוחות הכלכליים ולעיתים גם בונה דוחות נוספים המסייעים לניהול השוטף. הוא בודק את המוצרים השונים ואת התמחור שלהם, את ההסכמים מול הרשתות והתקשרויות עסקיות אחרות, וגם את התוכנית העסקית (במידה שיש כזו. אם אין היועץ יבנה אותה), את ההתנהלות השוטפת של מנהלים ועובדים, את תחום השיווק, וכן הלאה. בנוסף, בבדיקה מושם דגש מיוחד על הניהול הפיננסי, כגון רווחיות המוצרים השונים במטע בגד"ש וכן הלאה, מצב תזרים המזומנים, שולי הרווח הגולמי, התפעולי והנקי, הלוואות קיימות והחזריהן, וכדומה.
בדרך עבודה זו לומד היועץ את כל תחומי הפעילות ומספק תמונה מדויקת ומהימנה, ובתוך כך אוסף את בסיס הנתונים עבור בנייתה של תוכנית עסקית
תוכנית עסקית לחקלאים
התוכנית העסקית עומדת לרוב במרכז התהליך של ייעוץ עסקי לחקלאי. בשלב הזה נאספים הנתונים והבעיות שהתגלו במחקר המקדים, והיועץ מביא פתרונות, המלצות ותובנות – כולל דרכי ייושם מעשיות והגדרה ברורה של יעדים. כך למשל, התוכנית עשויה להתמקד בכל נושא העסקת העובדים, בחיזוק תחומי פעילות רווחיים בעונות שנחשבות חלשות, בסגירה או מחזור של הלוואות לא טובות, במיתוג מחדש ובניית מוניטין, בצמצום עלויות מיותרות, ביצירת שיתופי פעולה עם גורמים רלוונטיים, ביצירת יתרון תחרותי ועוד.
הלכה למעשה, מה שהתוכנית העסקית נותנת היא מפה שעימה החקלאי יכול לצעוד בעקביות קדימה לשנה או השנתיים הבאות. התוכנית העסקית מראה לו כל הזמן היכן הוא עומד, לאן הוא חותר וכיצד להשיג את המטרות. ובסופו של דבר, המטרה של התוכנית העסקית ולמעשה של כלל תהליך הייעוץ העסקי, היא הגדלת הרווחיות ואף המחזור. בד בדד, היועץ מספק כלים שמסייעים לשמור על הכיוון הנכון ועל התנהלות תקינה ברמה העסקית והכלכלית, והוא ממשיך ללוות את יישום התוכנית העסקית לאורך זמן עם תמיכה, ייעוץ, בקרה והמלצות לשינויים במידת הצורך.
סיוע במגוון תחומים נוספים
ייעוץ עסקי לחקלאים עשוי להתמקד בעוד שורה ארוכה של נושאים, כפי שאלו עולים בתהליך. כך למשל, ייתכן ויושם דגש על יצירת יתרון תחרותי באמצעות שימוש נכון באמצעי שיווק ופרסום נכונים, תוך ניצול אפשרויות של המדיה הדיגיטלית. בנוסף, הייעוץ עשוי להתמקד במתן כלי ניהול המבוססים על ניסיונו העשיר של היועץ העסקי, למשל בתחומי ניהול זמן, האצלת סמכויות, הנעת עובדים, אסרטיביות, בניית סדרי עדיפויות ועוד.
לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה.