האם כדאי להקים עסק בשותפות או לבד?

אנשים רבים שפונים לקבלת ייעוץ עסקי מתלבטים בשאלה האם כדאי להקים עסק בשותפות או לבד. אכן, ההחלטה על הקמת עסק הינה משמעותית וכבדת משקל, ובוודאי נכונים הדברים כאשר מדובר על שותפות עם אדם אחר. לצעד זה של הקמת עסק בשותפות יהיו השלכות רבות ברמת ההתנהלות האישית, הפיננסית והניהולית, בהשוואה לניהול עסק לבד. במאמר הבא נסקור את הסוגיה.

אין ספק כי הקמת עסק בשותפות יכולה לתרום באופן משמעותי להצלחה ולהתנהלות השוטפת, תוך שאתם עובדים בסינרגיה טובה וממלאים את החסרים הקיימים זה אצל זה. מאידך, יש מקרים לא מעטים שבהם הקמת עסק בשותפות התבררה כטעות חמורה, אשר במקרה הטוב פשוט לא הועילה לעסק, ובמקרה הרע הובילה לקשיים חמורים, לסכסוכים ולמשברים שהובילו לקריסה ואף לבית המשפט. על כן, חשוב מאוד לקבל ייעוץ עסקי בסוגיה זו עוד לפני שמחליטים, ובכל מקרה כדאי לפנות ליועץ עסקי לפני שמקימים עסק על מנת לבצע בדיקת כדאיות ולבנות תוכנית עסקית מקצועית, טובה ונכונה.

האם בכלל צריך שותף?

במהלך ייעוץ עסקי ייבחנו תחילה סוגיות מרכזיות הקשורות להקמת עסק עם שותף או לבד. כך למשל, לא פעם הרצון לעבוד עם שותף קשור לנושא של הון עצמי ומימון, כאשר ההון שאמור השותף להביא עימו יקל מאוד על ההקמה וההרצה הראשונית של העסק, וגם בעתיד לבוא. יחד עם זאת, ייתכן שבמהלך הייעוץ העסקי נגלה כי תחשיבי עלויות ההקמה וההרצה שביצעתם אינם מדויקים, או שניתן להקטין את העלויות בדרכים שונות, או שניתן לקבל את המימון בדרכים עדיפות מהבנקים, מהקרן להלוואות בערבות מדינה, וכדומה. במילים אחרות, אם הסיבה המרכזית להכנסת השותף הייתה ההון העצמי, ייתכן שנגלה כי היא מיותרת.

כמו כן, בתהליך ייעוץ עסקי אנו בוחנים את העסק שעתיד לקום ממגוון היבטים, ויכולים להצביע מראש על נקודות בעייתיות שדורשות פתרון. לדוגמא, ייתכן שהחוסר קיים בתחום כישורי הניהול, היעדר מיומנות וניסיון בתחום המכירות, היעדר ידע מקצועי בנושאים טכניים הקשורים לתחום הפעילות, היעדר קשרים עסקיים בענף, וכן הלאה. בדרך זו אפשר לבחון בצורה ברורה ומדויקת האם באמת צריך שותף לעסק, ואם כן – מהן התכונות שנחפש אצלו שיתנו מענה לנקודות התורפה, והאם המועמד הנוכחי עונה לדרישות אלו. למשל, ייתכן שנמצא כי הניסיון והקשרים העסקיים שהשותף מביא איתו, יכולים בהחלט לפתוח דלתות ולהוריד מחירי ספקים – ושזה בדיוק מה שדרוש לעסק.

אז שותף או לבד?

קודם כל, צריך להבין שישנם כל מיני סוגים של שותפים לעסק, אז תחילה עליכם להחליט באיזה סוג של שותפות אתם מעוניינים. למשל, האם מדובר בשותף שיהיה יותר בגדר "משקיע" ולכן יתערב רק בהחלטות האסטרטגיות והנרחבות יותר, או שמא מדובר בשותף פעיל המעורב באופן שוטף בניהול העסק?

מלבד זאת חשוב להבין מהו המחיר של הקמת עסק בשותפות. כפי שראינו, היתרון המרכזי של הקמה בשותפות הוא שאתם לא לבד, הן ברמה הפיננסית, הן ברמה המקצועית, הן ברמת הקשרים, הן ברמת קבלת ההחלטות, והן מבחינת המשא שעל הכתפיים שלכם. יחד עם זאת, גם המחיר הוא שאתם לא לבד. כלומר, לא רק אתם מנהלים את העסק, לא רק אתם מקבלים את ההחלטות הגדולות והקטנות, ולא רק אתם מתווים את הדרך. האם האישיות שלכם מתאימה לכך? יתר על כן, האם יש התאמה מספיק טובה ביניכם לבין השותף שתאפשר תקשורת טובה, השלמה הדדית, ובנייה של מערכת יחסים מקצועית ותקינה? אם אינכם מסוגלים לענות על השאלות האלו, ייעוץ עסקי יוכל לעזור לכם על ידי בניית סימולציות דמיונית שיאתגרו אתכם. למשל, מה קורה כשהעסק חווה תקופה של קשיים? מה קורה אם הלקוח הגדול ביותר שלכם עבר למתחרים? בסימולציות כאלו ואחרות ניתן לראות איך כל אחד מגיב, והאם קיימת התאמה.

ולא פחות חשוב, כאשר מקימים עסק לבד אתם גם מרווחים לבד, רק בשביל עצמכם. לעומת זאת, בשותפות הרווחים מתחלקים בין השותפים, וכאן עולה השאלה: האם לעסק יש פוטנציאל מספיק על מנת להרוויח בשביל שניים? גם את השאלה המהותית הזאת יש לבחון באמצעות ייעוץ עסקי.

ואם החלטנו על שותפות?

שיהיה בהצלחה! רק אל תשכחו לעגן את הזכויות, החובות והתפקידים של כל אחד בהסכם שותפות. אולי לא כל כך נעים לחתום על חוזים משפטיים בתחילת הקשר, אבל ההסכם יאפשר התנהלות חלקה ורגועה ברמה השוטפת, כאשר כל אחד יודע מה מצופה ממנו, מה מצוי ב- "בתחום השיפוט" שלו, כיצד מקבלים החלטות משמעותיות, וכדומה. כדאי מאוד שאת הסכם השותפים יבנה לכם יועץ עסקי היודע כיצד לבנות את הסעיפים היותר בעייתיים בין שותפים, כאשר בהמשך ניתן להכניס במידת הצורך עורך דין שיביא את הפן המשפטי.

זו הייתה רק התייחסות קצרה לשאלה של הקמת עסק בשותפות או לבד, ויש עוד מספר מרכיבים שכדאי לשקול אותם בכובד ראש. לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או בווטס אפ או בהודעה

אולי יעניין אותך

איך הופכים מעסק קטן לעסק גדול יישום אסטרטגיות מובילות רבים

הגדלת הרווחיות היא שאיפה בריאה וחשובה לכל עסק מכל תחום

על המשק הישראלי עוברת תקופה לא פשוטה בדומה לשווקים אחרים

שיווק נכון הינו מרכיב חיוני שלא אחת מכריע בין הצלחה

העסקים הקטנים במדינת ישראל מהווים מעל לתשעים אחוז מסך כל

אם בתקופה האחרונה נראה שהעסק קצת תקוע ואינכם מצליחים למשש

רכישה של עסקים הינה שכיחה מאוד עקב מספר יתרונות בולטים

כל בעל עסק מבין את חשיבותו של הפרסום המהווה יסוד

בעלי עסקים מקבלים מדי שנה דו quot ח רווח והפסד

כל עסק פועל על פי מודל כלכלי מסוים המהווה את

שיווק ופרסום נמנים על יסודותיו החשובים ביותר של כל עסק

קווים רבים מחברים בין כלכלת העסק והמשפחה ולו מהסיבה שהמשכורת

לכל ידוע כי על ישראל עוברת תקופה של עליית מחירים

התמחור הינו מנגנון הפקת הרווחים העיקרי של כל עסק ולכן

כידוע שיווק של שירותי ומוצרי העסק הוא אבן יסוד לפעילות

פורטרט ירון לוי

ירון לוי

אודות הכותב

ירון לוי הינו כלכלן מומחה, יועץ עסקי והבעלים של חברת "לוי ייעוץ כלכלי ועסקי", בעל תואר ראשון בכלכלה בהצטיינות ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א. כותב מאמרים בנושאים של ייעוץ עסקי לגופי תקשורת מובילים ובעל ניסיון עשיר בעולם העסקי. ירון ליווה בהצלחה רבה מעל 1000 עסקים בישראל.

אין מה להתלבט
פגישת ייעוץ ראשונה ללא עלות

רק להשאיר כמה פרטים וניצור קשר בהקדם

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 110 ביקורות
×
js_loader

השאירו לנו פרטים

ואנחנו ניצור איתכם קשר בהקדם